Abidin Hussin
Ishak MatSom, ini resepi Pinang Kadok. Gula Merah, Serai 1 btg dan Bawang Puteh 2 ulas. (Buat Manisannya: Masak gula merah, campur serai dan bawang putih diketuk pecah. Masak gula merah, campur serai dan bawang puteh, kacau hingga pekat dan buang serai dan bawang puteh). Bahan2 lain, Daun Kadok, Kacang tanah goreng, Halia potong kecil, Bawang merah mayang kecil2, Limau nipis potong kecil2 bersama kulit, Niyur (kelapa) di mayang kecil dan goreng, udang kering, cabai melaka potong halus. Mahu makan, Daun kaduk di buat kelonsong dan dimasukkan semua ramuan2 serba sikit untuk memenuhi kelongsong kadok tadi, masukkan gula merah yang pekat dan bungkus macam makan sirih. Selamat menikmatinya.
Pinang Kadok
0 comments:
Post a Comment