Wednesday 20 July 2016

Kuih Bombay (kuih bakar)

Kuih Bombay atau Kuih Bakar

A. Versi Kampung, zaman dulu2, resepi turun-temurun
     Daripada: Mak Nya / Nenek Klang / Mak Cik Fauziah

Kuih Bombay

1 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir (can reduce sebab orang dulu2 suka kuih super sweet)
1 cawan telur ayam
Mix semua dengan wooden spoon - jangan pukul kuat sampai berbuih
Tambah jus perahan daun pandan
Sapu loyang tembaga berbentuk bunga dengan marjerin dan bubuh tepung sikit
Masukkan adunan dalam loyang
Taburkan bijan mentah
Bakar hingga masak - test dengan lidi.
Kuih akan lekang daripada loyang dan bahagian atas perang

B. Versi Facebook
     From Aneka Resepi Kuih Muih
     https://www.facebook.com/AnekaResepiKuihMuih/

Kuih Bakar

Bahan-bahannya

210 g tepung gandum
1 tsp garam
3 biji telur
180 g gula caster
400 ml air
30 g daun pandan (kisar dan tapis)
250 ml santan
Perwarna hijau
Bijan secukupnya

Cara membuatnya

  1. Satukan semua bahan di atas (kecuali bijan) dan kacau sebati
  2. Panaskan acuan yang telah disapu minyak, dan tuang adunan.
  3. Hiaskan dengan bijan dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam.


0 comments: