From: www.trymasak.my
Rendang Tok
500g daging lembu - potong 3"
2 cawan santan pekat
3 sudu makan kerisik
2 sudu makan gula merah
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit
garam
Bahan untuk dikisar
15 cili kering
10 bawang merah
2 bawang putih
3 serai
1" halia
1" lengkuas
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil lada hitam
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 gelas air
Cara
Kisar kering
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
Kisar basah
15 cili kering
10 bawang merah
2 bawang putih
3 serai
1" halia
1" lengkuas
sedikit air
Kisar hingga halus
Campur dalam kuali
Bahan kisar basah, bahan kisar kering, gula merah, dan daging
Kacau rata
Tambah santan
Masak api kecil hingga pekat dan naik minyak
Bila kuah dah pekat, masukkan asam keping, kerisik, dan garam
Kacau rata hingga sebati
Hiris daun kunyit dan tambah kepada rendang
Kacau hingga sebati
Hidang dengan lemang
0 comments:
Post a Comment