https://www.facebook.com/AnekaResepiKuihMuih
Cream Puffs
100 ml air
45 g marjerin (Pelangi)
Didihkan dengan api besar hingga menggelegak
65 g tepung gandum (Cap Bunga Rose)
Bila dah didih, masukkan tepung gandum
Bila dah masukkan tepung, kecilkan api dan kacau perlahan2 dengan senduk kayu
Kacau sampai sebati
Pastikan tepung tak melekat pada kuali dan senduk dan nampak kering
Baru tutup api
2 biji telur ayam (Grade A, besar)
Masukkan adunan ke dalam mixing bowl
Masukkan sebiji telur ke dalam mixing bowl dan blend to mix
Bila dah campur sebati telur dan tepung, tambah sebiji telur lagi dan blend to mix
Adun sampai menjadi seperti lempuk durian
Guna piping bag No.2, nozzle bintang
Masukkan adunan ke dalam piping bag
Picitkan ke dalam paper cups dalam tray
Celup dan basahkan jari dan tekan hujung tepung yang berupa tanduk supaya penyet
Bakar doh pada suhu 200C untuk 15 minit pertama
Bila doh dah naik, turunkan suhu ke 180C
Teruskan membakar hingga puff menjadi perang dan garing supaya tidak kempis bila sejuk
Sejukkan puff sebelum mengisikan intinya
Cream Filling
500 ml susu full-cream (Dutch Lady)
85 g castor sugar
40 g tepung gandum (Cap Bunga Rose)
30 g tepung jagung
1 sudu makan esen vanilla
75 g marjerin (Pelangi)
Blend all except marjerin
Bila dah sebati dan pekat, masukkan marjerin
Kacau sebati
Sejukkan
Masukkan cream filling dalam piping bag
Gunting tepi each puff pastry
Pipe in cream filling ke dalam each puff
Dust with icing sugar (dusting sugar)
0 comments:
Post a Comment