Thursday, 13 July 2017

Laksa Siam / Laksa Thai

Sumber:
SPM 2017 - Makan-Makan: Kerabu Kaki Ayam Dan Laksa Siam (11 Mac 2017)
https://youtu.be/aox9JwetUv8


Laksa Siam / Laksa Thai


BAHAN

(1) KUAH MERAH (kuah kari ikan)

kunyit
cili kering
lengkuas
serai
bawang merah
ikan - kisar halus
santan

(2) ULAM

Semua jenis ulam boleh dimakan bersama laksa Siam.

daun salad
daun pudina
daun salam/daun selasih (Thai basil)
kacang panjang - potong 3" panjang
pucuk petai
pucuk gajus/ketereh
taugeh - buang akar dan kulit
kacang botol - tak payah potong
timun - hiris macam buat acar - potong 2" panjang
buah terung bulat (saiz kecil) - potong 6

(3) MEE

Mee laksa dijual siap untuk dimakan.
Bilas dengan air suam atau air panas.


CARA

Cara memasak kuah kari ikan

Rebus dan masak kuah laksa (kuah kari ikan kisar)
Masak hingga kuah menjadi pekat
Biar masak dan panas ketika menghidang


Cara menghidang laksa Siam

Susun ulam dan sayur dalam pinggan atau dulang besar.
Sediakan mangkuk dan sudu untuk makan
Bubuh mee dan susun ulaman/sayur di atas mee
Curahkan kuah laksa Siam di atas mee
Terus makan panas-panas



0 comments: