SPM 2017 - Makan-Makan: Kerabu Kaki Ayam Dan Laksa Siam (11 Mac 2017)
https://youtu.be/aox9JwetUv8
Thai food - Chicken feet salad
https://youtu.be/8f-NTQxtMKU
Chicken feet recipe
https://youtu.be/2l1FSo3hUzQ
Kerabu Kaki Ayam
BAHAN
1 paket kaki ayam - rebus dan buang tulang
buah tomato - potong 6
cili padi - cincang
daun sup - gunting 1"
1/2 - 1 biji buah limau nipis - perah ambil jus
gula - secukup rasa
perencah perasa Maggi - secukup rasa
CARA MEMBUAT KERABU
(1) Memasak kaki ayam (2 jam sebelum makan)
1 packet chicken feet (20 pcs white chicken feet)
Clean chicken feet. Snip off claws and dirty footpads
Rinse chicken feet
Boil some water, add some salt
Boil chicken feet for 20-30 minutes
Let boiled chicken feet stand 30 minutes
Rinse chicken feet under cold running tap water to stop further cooking
Add 1/2 teasp sugar to 1 cup vinegar. Mix well with a wooden spatula.
Transfer chicken feet to a large plastic bowl.
Pour vinegar mixture onto chicken feet and mix
Cover chicken feet with sufficient water
Marinate in refrigerator for 1 hour
Strain all water
Transfer chicken feet to a bowl (ready to eat)
(2) Buat air kerabu dahulu
Campurkan bahan berikut dalam mangkuk besar dan kacau sebati:
Sos kicap ikan
gula
perencah perasa Maggi
perahan jus buah limau nipis
Kacau sebati setisp kali tambah
(3) Kemudian campurkan bahan buah:
Campurkan bahan berikut ke dalam air kerabu dan kacau sebati:
cili
bawang merah
buah tomato
Kacau sebati setiap kali tambah
(4) Masukkan kaki ayam
Campurkan kaki ayam yang telah direbus dan dibuangkan tulangnya.
Tulang mesti dibuang supaya kerabu mudah dimakan.
(5) Pewangi
Masukkan daun sup yang digunting. Gaul sebati.
(6) Adjust secukup rasa
Rasa dan adjust rasa kerabu.
Kerabu ini crunchy dan sedap dimakan bersama nasi.
Kerabu ayam sedap dimakan panas atau sejuk.
0 comments:
Post a Comment