Ingredients:
1/2 chicken (ayam)
1 kg potatoes (ubi kentang dari TESCO)
2 tomatoes (tomato)
1/2 kg ground chili (cili boh cap Puteri)
2 shallots (bawang merah)
3 garlic (bawang putih)
1 stick lemon grass (1 batang serai)
1 slice galanga (1 keping lengkuas)
3 slices ginger (3 keping halia)
1/4 slice coconut sugar (1/4 keping gula Melaka, gula tuak, gula keret)
1.7 litres hot water (1 electric jug) (1 jag letrik air panas)
3 teaspoonful table salt (3 sudu kecil garam halus)
1 daun limau purut
3 sprigs cardamom leaves (3 batang daun ketumbar)
3 tablespoonful chicken curry powder (3 sudu makan rempah kari ayam)
1 tablespoonful fish curry powder (1 sudu makan rempah kari ikan)
1 pack thick coconut milk (1 kotak santan pekat cap Kara)
2 laddleful cooking oil (2 senduk minyak masak)
Method:
(Tomatoes can be added at anytime. Use only hot water. Do not use cold water for curries.)
- Slice shallots & garlic and fry till golden brown.
- Add ground chili, tomato, chicken curry powder, fish curry powder, lemon grass, daun limau purut, cardamom leaves, galanga, ginger. Stir
- Add hot water, stir and leave to fry till fragrant.
- Add chicken, stir
- Add hot water, salt and santan. Stir to mix.
- Add potatoes, stir and leave till done. Add water if necessary.
- Add coconut sugar. Adjust salt to taste if necessary.
- When chicken and potatoes are soft, remove from heat and serve hot.
Cara Memasak:
(Tomato boleh dibubuh bila-bila. Guna air panas untuk memasak. Jangan guna air mentah/air paip untuk memasak kari.)
(Tomato boleh dibubuh bila-bila. Guna air panas untuk memasak. Jangan guna air mentah/air paip untuk memasak kari.)
- Hiris bawang merah & bawang putih. Goreng hingga warna keemasan.
- Tambah cili boh, tomato, rempah kari ayam, rempah kari ikan, serai, daun limau purut, daun ketumbar, lengkuas, halia. Gaul rata.
- Tambah air panas, gaul dan biar masak hingga bau harum.
- Tambah ayam dan gaul
- Tambah air panas, santan dan garam. Biar masak.
- Tambah ubi, gaul rata dan rasa garam.
- Padam api apabila ayam dan ubi sudah lembut. Hidangkan semasa masih panas.
0 comments:
Post a Comment