Pages

Friday, 8 January 2010

Nasi Lemak (1)

This is a home-cooking version which I made at home. Kids love this version.



Nasi lemak
Bahan:
4 pot (calung) beras
2 bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1/2" halia
1 sudu makan serbuk santan
1 sudu kecil garam halus
1 helai daun pandan

Cara sediakan nasi:
Basuh beras 3X
Isi air hingga level 7 (bukan level 8 untuk masak nasi biasa)
Hiris 2 bawang merah kecil & 3 ulas bawang putih
Hiris halia (perlu 5 keping)
Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, santan, garam dan daun pandan
Masak nasi macam biasa
Gaul sekali sekala supaya nasi tak melekat kat periuk
Tudungkan periuk nasi dan biarkan sampai masak



Kuah masak lemak ikan bilis
Bahan:
3 ulas bawang putih
1/2 pek cili boh TESCO (pedas sikit)
Air panas 1/2 jug letrik
1 kotak santan segar KARA Brand
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil belacan dihancurkan (jangan guna serbuk perasa lain)
1 batang serai
2 hiris lengkuas
1 daun limau purut
4 biji buah belimbing besi
5 biji ubi kentang kecil
1 pek ikan bilis pepak 100 g (www.aquaright.com.my, e-mail: recipe@aquaright.com.my) - dah kupas buang dalamnya
2 senduk nasi minyak masak

Cara memasak kuah:
Goreng bawang hingga wangi & perang
Tambah cili boh dan tumis hingga cili betul-betul masak
Tambah belacan, lengkuas, serai, limau purut, garam, ubi, ikan bilis, belimbing
Tambah air panas & gaul.
Ulang tambah air jika kuah jadi kering
Rasa dan tambah air atau garam (jangan bubuh gula)
Kuah ini masak sempurna jika ikan bilis dan ubi kentang jadi lembut
Hidang kuah semasa panas (panaskan dalam microwave oven jika kuah telah menjadi sejuk)


1 comments:

iniyaval said...

hi
boleh tolong hantar untuk saya cara memasak nasi lemak kelantan tradisi..... saya ingin mengetahuhinya.. terima kasih
liyaselina@gmail.com