I. Kuah hitam
2 sudu makan taucu
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan sos tiram
4-5 sudu makan gula
3 cawan air
Blender semua bahan di atas supaya kacang menjadi halus.
(B) Bahan untuk menumis
2 ulas/biji bawang putih - diketuk atau tumbuk dengan anak lesung
3 sudu makan cili blend/boh/kisar
sedikit (2 sudu makan) minyak masak
2 sudu makan taucu
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan sos tiram
4-5 sudu makan gula
3 cawan air
Cara:
Masukan semua bahan ke dalam blender.. blender bagi taucu halus.
Lepas itu masak bagi kuah mendidih sekejap.
II. Kuah merah
(A) Bahan untuk blend
1/2 cawan kacang tanah yang sudah digoreng1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
4- 5 sudu makan gula
3 cawan air
1/4 sudu makan garam
Cara:
Masukan semua bahan ke dalam blender.. blender bagi taucu halus.
Lepas itu masak bagi kuah mendidih sekejap.
II. Kuah merah
(A) Bahan untuk blend
1/2 cawan kacang tanah yang sudah digoreng1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
4- 5 sudu makan gula
3 cawan air
1/4 sudu makan garam
Cara:
Blender semua bahan di atas supaya kacang menjadi halus.
(B) Bahan untuk menumis
2 ulas/biji bawang putih - diketuk atau tumbuk dengan anak lesung
3 sudu makan cili blend/boh/kisar
sedikit (2 sudu makan) minyak masak
Cara:
Panaskan sedikit minyak
Tumis 2 biji bwang putih yang telah diketuk.
Tambahkan 3 sudu makan cili blend.. tunggu kering.
Masukkan semua bahan dalam blender tadi.
Masak sekejap bagi kuah agak pekat ... dalam 5 minit.
III. Menghidang yong tau fu
bijan goreng
Panaskan sedikit minyak
Tumis 2 biji bwang putih yang telah diketuk.
Tambahkan 3 sudu makan cili blend.. tunggu kering.
Masukkan semua bahan dalam blender tadi.
Masak sekejap bagi kuah agak pekat ... dalam 5 minit.
III. Menghidang yong tau fu
bijan goreng
0 comments:
Post a Comment