Laksa
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
Gaulkan semua bahan.
Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat.
Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila sudah masak, keluarkan.
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara itu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis
Kuah Laksam
Ikan - boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus, dibuang tulang) - contoh, guna 3 hiris ikan tenggiri
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1 biji kelapa - ambil santan segar/guna santan segera drp 1 biji kelapa
3-5 keping asam keping
sedikit garam
sedikit gula merah atau gula pasir
Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga kuah menjadi agak pekat.
Bahan Ulam
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum
Kesemua bahan di atas dihiris halus.
Bahan Cili
cili merah
belacan
garam
limau nipis atau limau kasturi
Cili merah ditumbuk dengan belacan. Tambah garam sikit dan perahkan limau.
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
Gaulkan semua bahan.
Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat.
Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila sudah masak, keluarkan.
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara itu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis
Kuah Laksam
Ikan - boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus, dibuang tulang) - contoh, guna 3 hiris ikan tenggiri
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1 biji kelapa - ambil santan segar/guna santan segera drp 1 biji kelapa
3-5 keping asam keping
sedikit garam
sedikit gula merah atau gula pasir
Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga kuah menjadi agak pekat.
Bahan Ulam
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum
Kesemua bahan di atas dihiris halus.
Bahan Cili
cili merah
belacan
garam
limau nipis atau limau kasturi
Cili merah ditumbuk dengan belacan. Tambah garam sikit dan perahkan limau.
0 comments:
Post a Comment