Bahan
1 kg ayam
2 biji ubi kentang
1 serai
2 pieces halia (1 inch each)
gula
garam
3 pieces kunyit
200 g cili padi
1 kg santan pekat (fresh)
Cara
Blend kunyit dan cili padi dengan sedikit air. Blend lumat hingga dapat warna kuning sekata.
Titik serai
Racik halia - slice and julienne
Ubi kentang - potong wedges
Cara masak:
Masukkan bahan dikisar, halia, dan ayam ke dalam kuali (no oil).
Nyalakan api.
Tambah sedikit air jika perlu dan masukkan serai.
Masak sebentar.
Bila ayam sudah kecut sedikit, kecilkan api dan masukkan santan.
Kacau untuk elak santan pecah
Bila bubbles sudah keluar, kecilkan api, dan masukkan sedikit garam.
Biarkan
Bila sudah mendidih, masukkan ubi kentang
Selesai bila ayam dan uni kentang sudah empuk dan kuah pekat.
Hidang dalam mangkuk besar dan hias dengan cili merah, daun sup dan daun bawang.
Hidang dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment