Pages

Tuesday, 14 February 2017

Kuih Cara Berlauk

This recipe is taken from Aneka Resepi Masakan in Facebook.
Link
8 January 2017

Ingredients

Batter/Bahan tepung:

200 ml santan pekat
200 ml air
4 biji telur gred B
150 g tepung gandum
1/2 sudu kecil pewarna kuning/yellow/green food colour or use pandan juice
Garam secukup rasa

Filling/Bahan inti:

200 g daging kisar - boleh digantikan dengan daging burger
1 tabsp rempah kari daging
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa

Decor/Hiasan:

Daun sup - dihiris
Cili merah - dihiris
Bawang goreng

Method/Cara:

Campurkan kesemua bahan tepung di atas.
Kisar adunan kering ini menggunakan blender.
Tapiskan adunan.

Untuk inti, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak garing.
Masukkan rempah dan kacau sehingga naik bau sebelum masukkan daging, garam dan lada sulah.

Panaskan acuan dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
Tuang bahan tepung sehingga 3/4 acuan dan masukkan inti daging/ayam.
Hiaskan dengan bawang goreng, hirisan cili merah dan daun sup.
Tutup acuan dan tunggu sehingga masak.
Gunakan api yang kecil sahaja.
Setelah masak keluarkan kuih cara.

Hidang bersama air teh untuk minum petang.

0 comments: