Bahan
daging rusuk
rempah opor
minyak masak
bawang goreng untuk hiasan
Cara
Potong rusuk ikut ruas (4 pieces ribs)
Panaskan air dan rebus rusuk
Rebus rusuk 2 jam untuk melmbutkan daging.
Sementara menunggu rusuk empuk, sediakan rempah opor.
Rempah opor:
cili kering
kayu manis
jintan manis
jintan putih
buah pelaga
biji ketumbar
bunga cengkih
Goreng bahan rempah opor tanpa minyak selama 10 minit.
Kisar rempah opor yang telah digoreng kering supaya menjadi serbuk rempah opor.
Bahan untuk masak kuah:
Bawang merah
Bawang puith
Lengkuas
Halia
Buah keras
Campurkan semua bahan dan kisar dengan sedikit air.
Bahan untuk dibungkus (empat sekawan):
kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
Masukkan rempah ke dalam unchang dan ikat.
Bahan lain:
kerisik
gula Melaka
gula
serbuk cili
3 batang serai
belacan
air asam Jawa - rendam asam Jawa dalam air dan biar kembang
santan pekat
garam
Cara memasak kuah opor:
Tumis serai dalam minyak supaya naik aroma.
Bila sudah wangi, masukkan bahan yang telah dikisarkan.
Goreng selama 10 minit hingga wangi dan hilang bau bawang mentah.
Masukkan rempah yang dibungkus (sekejap shj)
Masukkan rempah opor yang telah dikisarkan.
Masukkan sedikit serbuk cili
Letakkan belacan dan goreng sekali
Masukkan air asam Jawa (gunakan airnya sahaja)
Masak selama 1 minit.
Masukkan stock air rebusan rusuk tadi
Biar mendidih sebentar.
Masukkan rusuk ke dalam kuah opor
Masukkan gula Melaka, gula, garam, kerisik, santan pekat
Kacau rata dan kacau sekali-sekala
Masak selama 2 jam hingga kuah menjadi kering dan pekat.
Hidangkan opor rusuk dan hias dengan bawang goreng.
Hidangkan dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment