Tuesday, 14 February 2017

Putu Piring

This recipe was taken from Aneka Resepi Masakan in Facebook.
Link
8 January 2017

Ingredients/Bahan
- for making 15 pieces of putu piring
- untuk buat 15 keping putu piring)

2 cawan tepung beras
3/4 sudu garam
150 ml air panas
1/2 cawan kelapa parut (ambil yang putih sahaja dan gaul dengan 1/2 sudu teh garam)
1/2 cawan gula melaka - diparut
5-6 helai daun pandan
kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)
daun pisang digunting 2-inci persegi
.

Method/Cara
.
Tepung beras digoreng tanpa minyak selama 5 minit.
Ayak tepung beras yang sudah digoreng dan biarkan sejuk.

Campurkan garam dgn air panas dan daun pandan.
Seeloknya gunakan air panas
Biar sebentar untuk mendapatakn bau pandan.
Renjis2kan pada tepung yang telah digoreng dan disejukkan tadi.
Gaulkan supaya dapat hasil seperti serbuk roti (breadcrumbs).

Panaskan pengukus.

Griskan acuan putu piring dengan sedikit minyak.
Taburkan sedikit tepung, kemudian sedikit gula merah.
Tambah sedikit tepung lagi di atasnya.
Letakkan kain muslin di atasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus
Elok gunakan pengukus khas untuk putu piring.
Biarkan selama 3-4 minit dan angkat acuan.

Biarkan putu dalam kain muslin selama kira2 seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat.
Buka kain muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yg telah digaul dengan sedikit garam.
Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.
Sedia untuk dihidang.

Putu piring dimakan panas untuk sarapan pagi.


0 comments: