Tuesday, 14 February 2017

Curry puff

This recipe is taken from Aneka Resepi Masakan in Facebook.
Link
8 January 2017

Curry puff skin/shell
Kulit karipap

1 kilo tepung gandum baker choice
3 sudu besar majerin pelangi
3/4 cawan minyak masak
2 sudu teh garam
Air 380g-400g bergantung pada kelembutan

Method/Cara

Ayak tepung ketepikan ....dan buat lubang ditengah tepung tu
Panaskan minyak masak
Masukan majerin biar cair
Terus tuang pada tepung
Gaul guna senduk dahulu

Dah suam sikit baru guna tangan.
Gaul jadi serbuk roti (breadcrumbs)
Masukan air sedikit demi sedikit sampai jadi doh dan tak melekat di tangan.
Perap dalam 1/2 jam dalam bekas bertutup.
Baru bulatkan kecil
Kecil dan gelek, tapi terlalu nipis.

Lepas siap bubuh inti kelum degan kemas supaya tidak terbuka semasa dibakar.

Bakar pada suhu 180 dalam oven.
Bakar sampai putih dan kembung bulat selama 25 minit.

Tips nak mengoreng

  1. Guna minyak banyak.
  2. Campurkan 2 sudu shortening kalau guna minyak sepeket atau 1 kilo minyak.
  3. Selalu kacau biar masak sekata.


0 comments: