Link
8 January 2017
There are many varieties of kuih kosui or kaswi. This one is green and pandan-flavoured.
KUIH KASWI PANDAN
Ingredients/Bahan:
2/3 cawan gula pasir
2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
3/4 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan)*
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur - guna 1/2 sudu kecil
Sedikit pewarna hijau (green food colour)
Method/Cara:
Masak gula pasir dengan 2 cawan air sehingga gula larut serta mendidih. Ketepikan.
Dalam periuk lain, satukan semua bahan di atas kecuali air gula. Gaul rata.
Setelah digaul rata, baru dituangkan air gula dan kacau rata.
Masak atas api perlahan dan kacau sehingga hampir likat.
Jangan pekat sangat.
Masukkan dalam loyang atau bekas kaca dan kukus selama 20 minit.
Saya kukus selama 25 minit.
Hidang dengan parutan kelapa parut muda putih yang digaul dengan sedikit garam.
0 comments:
Post a Comment