Tuesday, 14 February 2017

Pai Tee

This recipe is taken from Aneka Resepi Masakan in Facebook
Link
8 January 2017

Ingredients for the filling
Bahan untuk inti
.
2 sudu minyak masak
2 ulas bawang putih (cincang halus)
½ biji sengkuang
1 batang lobak merah (carrot)
1 keping tahu goreng.(potong dadu kecil)
100 gram ayam/udang. (cincang halus)
1 biji telur (goreng dadar dan hiris halus)
½ sudu teh garam

Ingredients for the shell containers
Bahan untuk bekas
.
100 gram tepung ubi
100 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
1 biji telur
air secukupnya
½ sudu teh garam
minyak masak (untuk menggoreng kulit pai tee)

Method/Cara

For the filling/untuk inti:

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
Masukkan isi ayam/udang.
Kacau sebentar.
Masukkan semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu/masak (al dente)
Masukkan telur yg dicincang dan gaul rata.
Angkat dan ketepikan.

For the pai tee shells/untuk kulit:

Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air.
Tambah air sedikit demi sedikit dan gaulkan sebati.
Pastikan adunan tidak terlalu cair.

Panaskan acuan pai tee dalam minyak panas.
Celup acuan ke dalam bancuhan tepung.

Celupkan semula ke dalam minyak panas.
Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.
Goreng sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan.

Masukkan inti ke dalam kulit pai tee.
Hidangkan bersama cili sos atau Kewpie roasted sesame seed dressing

0 comments: